Energie vergelijken?

Postcode Huisnummer

Zonnepanelen in plaats van kernernergie

Duurzame energie in de plaats van kernenergie: Zonnepanelen en andere duurzame energie nemen een steeds groter aandeel in de energievoorziening in Duitsland. Vanwege de nucleaire ramp in Fukushima vorig jaar heeft de Duitse regering besloten om het gebruik van kernenergie totaal af te gaan bouwen. Acht kerncentrales werden bijna direct afgesloten en de overige negen nog actieve kerncentrales worden gaan voor 2022 dicht. Zij nemen nu (voorjaar 2012) nog een kleine 18% van de totale elektriciteitsproductie voor hun rekening. De gebruikte duurzame energie uit wind en water, biomassa en de zon is nu al goed voor 20% van de totale energieproductie.

Norbert Allnoch, directeur van het Instituut van de duurzame energie-industrie (IWR) in Münster, vertelde dat er een nieuw record was bereikt, er werd op een zonnige dag namelijk meer dan 22 gigawatt zonne-energie geproduceerd en aangeboden aan het nationale elektriciteitsnet. Dit is op een zaterdagmiddag bijna 50 procent van de totale elektriciteitsbehoefte. De sprong boven de 20 GW niveau was te wijten aan verhoogde capaciteit van dit jaar en de stralende zon het hele land.

Zonnepanelen in plaats van kernernergie
En zo zijn we op het punt aangekomen dat de Duitse zonnepanelen de gehele Nederlandse (voor het grootste gedeelte niet duurzame) energieproductie voor hun rekening zou kunnen nemen. De Duitsers gaan zo hard dat de eerste effecten op de daghandel in elektriciteit merkbaar worden. Dat valt als volgt te verklaren; zonnestroom wordt door Duitse zonnepanelen overdag geproduceerd en is redelijk voorspelbaar. Dat in tegenstelling tot windstroom. Die komt 24 uur per dag of helemaal niet als het niet waait. De Duitsers produceren veel elektriciteit in centrales die draaien op kolen. In de piekuren worden duurdere gascentrales aangeschakeld om in de vraag te voorzien. En deze gascentrales worden steeds vaker in geruild voor zonnestroom. Dat op dezelfde momenten geproduceerd wordt en dus voorrang krijgt.

En een direct gevolg van deze maatregelen is dat het prijsverschil tussen piekstroom en dalstroom op de groothandelsmarkt een stuk kleiner is geworden. Met andere woorden. Piekstroom is aanzienlijk in prijs aan het dalen. Deze trend duurt al twee jaar. Door de overheid voorgeschreven ondersteuning voor duurzame energie heeft geholpen Duitsland werd een wereldleider in hernieuwbare energie en het land krijgt ongeveer 20 procent van zijn totale jaarlijkse elektriciteit uit deze bronnen. Duitsland heeft bijna net zo veel geïnstalleerde zonne-energie productiecapaciteit als de rest van de wereld bij elkaar en krijgt ongeveer vier procent van de totale jaarlijkse behoefte aan elektriciteit via de zon alleen. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 40 procent te verminderd te hebben ten opzichte van het niveau van 1990. Wil ook een energie contract afsluiten maar niet te veel betalen? Gebruik van onze vergelijker.