Veelgestelde vragen over energie vergelijken
Meer weten over energie vergelijken en overstappen? In deze FAQ verzamelen we alle veelgestelde vragen over het onderwerp. Hieronder vind je de meest gestelde vragen door onze bezoekers. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen? Neem dan gerust op met onze klantenservice!
De energierekening is opgebouwd uit een aantal verschillende onderdelen. Niet op alle onderdelen heb je invloed dus kun je ook niet op alle onderdelen geld besparen. Je hebt wel invloed op het leveringstarief van de stroom. Dit is het kale energietarief die per aanbieder en contract verschillen. Bij gas vind je ook een soort van toeslag per regio, deze is per regio verschillend en je hebt hier verder geen invloed op.
Daarnaast kent je rekening ook een vastrecht. Het woord zegt het eigenlijk al, het is een vast bedrag per maand wat je moet betalen. Dit zijn de vaste kosten die je betaald voor de levering van gas en stroom. De energieprijzen van vastrecht kunnen per leverancier behoorlijk verschillen omdat ze de hoogte hiervan zelf mogen bepalen.
Een grote kostenpost van je rekening zijn de kosten van de netbeheerder. Deze zijn voor iedereen hetzelfde en worden jaarlijks vastgesteld. Een netbeheerder kun je niet kiezen, deze is per regio verschillend. Hierop kun je dus ook geen kosten besparen.
Als laatste vind je nog een heffingskorting op je rekening, deze wordt jaarlijks door onze Overheid vastgesteld en je kunt hier niets aan veranderen. De heffingskorting is voor iedereen hetzelfde.
Als je een vast contract hebt bij je huidige leverancier met bijvoorbeeld een looptijd van 1,3 of 5 jaar dan kun je aan het einde van je contractperiode opzeggen en overstappen. Houd hierbij wel rekening met een opzegtermijn van ongeveer een maand. Wil je tijdens je contract overstappen naar een nieuwe energieleverancier dan kan je oude leverancier je hiervoor een boete berekenen. Soms wordt deze boete betaald door de nieuwe leverancier maar informeer dit altijd vooraf even. Bij overstappen energie met een contract voor onbepaalde tijd kun je op ieder gewenst moment een overstap energie doen. Denk hierbij wel weer even aan de opzegtermijn van 30 dagen.
Deze vraag is hierboven natuurlijk al voor een groot deel beantwoord en hangt dus af van je huidige contract. Bij een vast contract kan het inderdaad geld kosten. Soms wil de nieuwe energieleverancier dit voor je vergoeden. Bij een contract voor onbepaalde tijd hoef je verder geen kosten te betalen, let alleen wel op je opzegtermijn van vaak 30 dagen.
Gemiddeld duurt overstappen van energieleverancier vier tot vijf weken. Dat is gerekend vanaf het moment dat u aangeeft te willen overstappen tot het moment dat u feitelijk van leverancier bent gewisseld.
De Energievergelijker werkt eigenlijk heel simpel en gaat vrijwel automatisch. U kunt hier uw energietarieven vergelijken en de goedkoopste energie uitkiezen. Als u uw gegevens allemaal correct heeft ingevuld dan komt er voor u een aantal goedkope aanbieders uit en kunt u door middel van een paar klikken gebruik maken van de overstapservice. Overstappen energie wordt zo heel makkelijk gemaakt en u kunt het zonder al te veel moeite zelf uitvoeren.
Waar u de goedkoopste energie vindt is moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van uw woonsituatie en woonplaats. Wanneer u in ons energie overstap schema bovenaan de website al uw gegevens invult over de huishouding en adres, dan komen er voor u aan de rechter kant de goedkoopste energie aanbieders uitrollen. De overstap is verder zeer eenvoudig.
Uw energietarieven zijn opgebouwd uit het leveringstarief, vastrecht, netbeheer kosten en heffingskorting. U heeft alleen invloed op het leveringstarief die per energieleverancier verschillend is en het vastrecht dat ook per leverancier verschillend is. De netbeheerder is een vast bedrag per maand en de heffingskorting een vastgesteld bedrag per maand door de Overheid.
Uw energierekening bestaat dus uit 3 onderdelen:
1. Uw Energieverbruik
2. Energiebelastingen en bijbehorende BTW
3. Het netbeheer
Deze elementen bepalen de hoogte van uw energierekening op basis van de kosten welke u betaald bij uw huidige energieleveranciers inclusief de bijbehorende energieprijzen. Wilt u zeker weten dat u profiteert van de meest voordelige energieprijzen? Gebruik de Energievergelijker!
In principe mag je zo vaak een overstap energie maken als je zelf wilt. Als jij elk jaar wilt overstappen en kiest voor de goedkoopste energie dan is dat prima, mits je niet aan een contract vast zit want dan wordt het een ander verhaal. Dan kan de energieleverancier u houden aan het contract of een opzegvergoeding aan u doorberekenen.
Ja, vaak moet u even zelf contact opnemen met de oude energie leverancier. Soms wordt dit geheel verzorgt door de nieuwe energie maatschappij en regelen zij het opzeggen en de overstap voor je. Je krijgt dan wel nog formulieren thuis om te ondertekenen en de opzegging te bevestigen.
Als u een mondelinge overeenkomst heeft gesloten en u heeft daar achteraf spijt van, dan kunt u binnen veertien werkdagen een beroep doen op de wettelijke bedenktijd. De wettelijk bedenktijd is 14 dagen. U moet hiervoor een aangetekende brief sturen naar de leverancier van wie u het aanbod heeft geaccepteerd.