Vast energiecontract met vaste tarieven
Kies ik voor een vast contract met vaste prijzen, of kies ik juist voor een modelcontract met variabele tarieven? Dit zijn grofweg de 2 opties die je hebt bij het kiezen van een nieuw energiecontract. Op deze pagina bieden wij jou alle belangrijke informatie over de vaste tarieven. Wat is het precies, wat zijn de voordelen, en wat is het belangrijkste verschil met de variabele tarieven?
Wat zijn vaste energietarieven?
Bij het vaste energietarief staat de gas- en stroomprijs 100% vast gedurende de looptijd van het gekozen contract. Vaste contracten hebben een looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar. Hoe langer de contractperiode, hoe langer je verzekerd bent van dezelfde energieprijzen. Je hebt dus geen omkijken naar ontwikkelingen in de gas- en stroomtarieven Je weet precies waar je aan toe bant.
- Bij een nieuw energiecontract kan je kiezen voor een vast of variabel contract
- Bij een vast contract ben je verzekerd van een vast stroom- en gastarief voor een vooraf gekozen periode
- Het belangrijkste voordeel is dat je voor 1, 2, 3 of 5 jaar precies weet waar je aan toe bent
- Jouw energierekening hangt dus niet af van plotse prijsstijgingen van gas of stroom
- Het nadeel: je profiteert ook niet wanneer de energieprijzen opeens fors dalen
Met behulp van de onderstaande vergelijker kan je direct de goedkoopste energieleverancier met vaste tarieven achterhalen. Kies bij het kopje “energiecontract” voor “1 jaar”, “2 jaar”, “3 jaar” of “5 jaar”.
Vaste energieprijzen vaak het goedkoopste
Wanneer je gebruik maakt van onze energievergelijker kom je al snel tot de ontdekking dat vaste energiecontracten een stuk goedkoper zijn dan variabele contracten. Wanneer jij aangeeft voor een langere periode gas en stroom te willen afnemen bij een bepaalde energiemaatschappij, dan is de prijs dus lager. Op het moment dat jij kiest voor een variabel contract heeft de energiemaatschappij maar weinig zekerheid over hoe lang jij klant blijft. Je betaalt daarom al snel een hoger tarief.
De voordeligste optie: 1-jarig contract met vaste tarieven
Wij krijgen regelmatig de vraag wat nu de meest voordelige optie is. Variabel of vast? Zoals hierboven aangegeven zijn contract met met vaste tarieven bijna altijd goedkoper. Maar moet ik dan prijzen vastzetten voor 1, 2, 3 of 5 jaar? Het klinkt misschien raar, maar vaste energiecontracten met een looptijd van 1 jaar zijn onder aan de streep het voordeligst. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de welkomstkorting.
- De meest gekozen optie is het 1-jarige vaste contract
- Dat is in de regel ook de meest goedkope optie
- Hoewel de tarieven van gas en stroom bij een 3- of 5-jarig contract lager liggen, is een 1-jarig contract toch goedkoper
- Dat komt door de welkomstbonus. Die ontvang je elk jaar, en loopt bij een jaarcontract op tot wel €250,00
- Als je elk jaar opnieuw een jaarcontract kiest profiteer je elk jaar opnieuw van deze welkomstkorting
- Het voordeel wat je hiermee pakt is dusdanig groot dat een 1-jarig vast contract (veel) goedkoper is dan een 2, 3 of 5-jarig contract
- Vanwege de stijgende energieprijzen zijn er op dit moment helaas weinig tot geen vaste contracten beschikbaar
- De overheid wil wel graag dat maatschappijen weer gaan werken met vaste contracten. Zie ook onze energieprijzen calculator wat jouw verwachte energierekening is voor 2023.
Bij een vast energiecontract staan energieprijzen vast voor een bepaalde periode. Gedurende de contractperiode betaal je altijd hetzelfde tarief voor gas en stroom. Variabele energiecontracten bewegen mee met de actuele energieprijzen. Als energie goedkoper wordt profiteer je daarvan, maar als het duurder wordt heb je er nadeel van.
Zoals je in onze vergelijker kunt zien zijn vaste tarieven altijd goedkoper. Kies bij voorkeur voor een 1-jarig contract met vaste tarieven. Door de hoge welkomstkortingen is dit onder aan de streep de meest voordelige optie. Het is dan wel verstandig om elk jaar opnieuw te vergelijken en te blijven overstappen.
Wanneer je kiest voor een energiecontract met vaste tarieven zet je de prijs van een kWh stroom en een M3 gas vast. Het gaat dus alleen om de prijzen die de energiemaatschappij mag bepalen. Zaken als leveringskosten, BTW of netbeheerkosten zitten hier dus niet bij inbegrepen. Deze tarieven kunnen zelfs elk jaar weer aangepast worden.
Wanneer je kiest voor vaste energietarieven voor bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 5 jaar, dan wordt je geacht dat je deze contractperiode ook uitzit. Eerder opzeggen en overstappen is wel mogelijk, maar je betaalt dan wel een opzegvergoeding. Dit is een boete die je betaalt omdat je eerder overstapt dan het contract is afgelopen. De boete is vaak dusdanig hoog dat het niet interessant is om vroegtijdig over te stappen. Kies dus nooit een te langlopend contract. Ga bij voorkeur voor een flexibel 1-jarig contract met vaste energieprijzen.