Termijnbedrag / Voorschotbedrag
Als jij een nieuwe energiecontract gaat afsluiten heb je een aantal dingen die de prijs (voorschotbedrag) van je contract bepalen. Je gasregio, netbeheerder, gasverbruik, energieverbruik en eventueel je zonnepanelen teruglevering. In onze vergelijker bereken je op basis van al deze aspecten de totale jaarlijkse kosten die je kwijt bent aan energie. Dit wordt door 12 maanden gedeeld waardoor je op een maandbedrag uitkomt. Dit is een geschat termijnbedrag. Het termijnbedrag is de maandelijkse factuur die je totale jaarlijkse energierekening moet dekken.
Termijnbedrag bepalen
Stel je geeft een schatting voor gas en stroom op en onze vergelijker komt uit op een jaarbedrag van €2400. Dan betekend dit dat je per maand zo’n €200 moet voorschieten. Het termijnbedrag wordt middels automatische incasso afgeschreven. Let op: heb je een welkomstkorting bij het overstappen gekregen? Dan wordt deze aan het eind van je contract (na 1 jaar) verrekend met je energierekening. Je krijgt dan dus misschien nog een flink bedrag terug. Je moet het voorschotbedrag dus zien als een maandelijkse afbetaling van je jaarlijkse kosten. Hieronder kun je jij direct alle energiecontract voor gas en stroom vergelijken en bekijken welke termijnbedrag voor jou beschikbaar is.
Maandelijks voorschotbedrag aanpassen / wijzigen
Denk jij na een aantal maanden dat je veel minder stroom en gas gaat gebruiken dan je aanvankelijk dacht? Dan kun je het termijnbedrag verlagen. Om een lager voorschotbedrag aan te vragen moet je contact opnemen met de klantenservice of dit zelf regelen via de app of website. Er is vaak wel een minimaal maandelijks tarief dat je moet betalen zodat de leverancier geen risico loopt dat jij de jaarafrekening niet kunt voldoen.
Het is niet mogelijk je energiekosten jaarlijks te betalen. Dit doe je altijd per maand. Op basis van de jaarafrekening / jaaroverzicht berekend de energieleverancier wat je daadwerkelijk aan kosten moet betalen over dat jaar. Alle termijnbedragen worden dan bij elkaar opgeteld en een eventuele welkomstbonus wordt daar vanaf getrokken. Het bedrag wat dan overblijft krijg je terug of moet je bijbetalen.
Het kan voorkomen dat een energieleverancier op basis van je gas en elektriciteitsverbruik zelf besluit je termijnbedrag te verhogen. Dit doen ze zodat je aan het eind van je contract niet hoeft bij te betalen. Maandelijks de energiekosten spreiden is voor veel huishoudens wel prettiger. Door middel van de slimme meter weten maatschappijen precies wat je verbruikt aan energie.
Het is belangrijk om altijd inzicht te hebben in je daadwerkelijke verbruik. Via een slimme thermostaat of via de app van je energiebedrijf kun je bekijken hoeveel gas en stroom je verbruikt en gericht aan de slag gaan met besparen. Het verlagen van de tarieven kan hierbij ook helpen; vergelijk daarom jaarlijks de actuele prijzen van bijvoorbeeld Vattenfall, Eneco en Essent.