Zonnepanelen
Hoe werken zonnepanelen? De werking van zonnepanelen: Zonnepanelen zijn opgebouwd uit fotovoltaïsche (PV) cellen, welke zonnestralen en fotonen (elektromagnetische straling uit de zon) opvangen en omzetten in elektriciteit. PV cellen bestaan uit silicium, halfgeleider materialen welke het zonlicht te absorberen. Gewoonlijk bestaan deze cellen uit twee of meer lagen, een laag heeft een positieve lading en de andere een negatieve lading. Fotonen uit het zonlicht worden verspreid door het halfgeleider materiaal en geven elektronen vrij uit de negatieve cellaag. Deze elektronen stromen door een circuit naar de positieve laaf welke elektriciteit produceert. Wil je direct de goedkoopste energieleverancier vinden die rekening houdt met zonne-energie of jouw zonnepanelen? Gebruik dan onderstaande vergelijker.
PV-cellen worden meestal samengevoegd om het vermogen te verhogen, één zo een volledige module is wat we kennen als een zonnepaneel. Vervolgens worden meerdere zonnepanelen gegroepeerd in een serie om zo tot het gewenste vermogen te komen. Een omvormer zet de gelijkstroom opgewekt uit de zonnepanelen om in wisselstroom, zodat ze gebruikt kunnen worden op het net en in het huishouden.
Zonnepanelen installatie
De hoeveelheid energie opgewekt uit zonnepanelen is afhankelijk van de grootte van uw dak en het beschikbare budget. Het is mogelijk om 100% van de elektriciteit van uw huis te voorzien uit zonnepanelen, maar de meestal wordt gekozen voor een hybride oplossing, waar een deel van de elektriciteit uit panelen wordt gehaald en een deel van het elektriciteitsnet. Hoe groter het systeem, hoe meer vermogen het kan produceren. U kunt kiezen wat het best binnen uw budget en huis past. Er zijn drie factoren die de hoeveelheid beschikbare ruimte bepalen voor uw zonnepanelen: oriëntatie, schaduw en dakconstructie.
Beschikbare ruimte
- Oriëntatie. De oriëntatie van uw dak: Daken die oost-west georiënteerd zijn hebben meer potentieel dan noord-zuid daken, waar enkel de zuidkant kan gebruikt worden.
- Schaduw. De schaduw op uw dak: Zonnepanelen dienen enkel geplaatst te worden op de delen van het dak zonder schaduw
- Dakconstructie. De constructie van uw dak: Daken in een stuk zijn beter dan complexe daken gemaakt bestaande uit verschillende verdiepen en vele hoeken.
Kwaliteit van de locatie
Hoe hoger de kwaliteit van de locatie, hoe efficiënter uw zonnepanelen energie zullen aanmaken. De locatie kwaliteit wordt bepaald door twee dingen: de hoeveelheid schaduw op u w dak en de oriëntatie van uw dak. Zuidelijk gerichte daken met weinig of geen schaduw worden gezien als ideaal.
- Slecht. Slechte locatie voor zonnepanelen: Een plat dak met in de omgeving vele bomen en andere huizen met een hoger dak zijn niet geschikt voor zonnepanelen.
- Goed. Goede locatie voor zonnepanelen: Een oostelijk gericht dak met kleine bomen en een grote boom aan de noordzijde zijn geschikt voor zonnepanelen omdat de bomen geen schaduw veroorzaken.
- Ideaal. Ideale locatie voor zonnepanelen: Een zuidelijk gericht dak zonder bomen in de omgeving en een goede hellingsgraad zijn ideaal voor een maximaal rendement te halen uit zonnepanelen. Dit in combinatie met de groenste energieleverancier maakt dat je duurzaam bezig bent!
Grootte van de installatie
- 4000 kWh. 4000 kWh opbrengst uit deze zonnepanelen installatie: Een villa van 230 vierkante meter over één verdiep met een zuidwestelijk gericht dak. Wanneer je hier 45 vierkante meter zonnepanelen plaatst, het maximaal mogelijke omwille van de bomen en de schouw, kan dit jaarlijks 4 000 kWh elektriciteit opleveren.
- 7000 kWh. 7000 kWh opbrengst uit deze zonnepanelen installatie: Een villa van 275 vierkante meter met 3 verdiepen met een oost-west gericht dak. Er is ongeveer 65 vierkante meter beschikbaar aan elke zijde van het dak. Indien één zijde van het dak gevuld is met zonnepanelen, kan hieruit 7000 kWh per jaar uit worden gehaald.
- 12000 kWh. 12000 kWh opbrengst uit deze zonnepanelen installatie: Een 400 vierkante meter grote villa met drie verdiepen en een zuidelijk gericht terras. Wanneer dit zuidelijk gericht dak van bijna 90 vierkante meter vol zonnepanelen zou staan zou dit jaarlijks 12 000 kWh elektriciteit opleveren. Echter door de drie bogen in het dak kan men hier maar 4000 kWh opbrengst uit halen.
Kosten van zonnecellen
De kostprijs wordt berekend aan de hand van kWp. Voor een kWp betaal je tussen de 2500 a 3500 euro, maar kleinere systemen kosten over het algemeen meer. De kosten variëren per installateur, het is dus belangrijk meerdere offertes aan te vragen. Voor een gezin moet je rekenen op een installatie van 3kWp. Je hebt natuurlijk ook te maken met terugleveren / salderen. Dit kan de kosten enigszins compenseren.
Opbrengst per paneel
Een zonnepanelen installatie van 3kWp brengt ongeveer 2500 kWh op per jaar. Dat is ongeveer drie kwart van wat een gezin op jaarlijkse basis verbruikt. Een normaal zonnepaneel wekt tussen de 250 en 310 kWh per jaar op. Dit kun je mooi gebruiken voor bijvoorbeeld je warmtepomp.