Energie besparen met een tijdschakelaar
Hoe kan ik energie besparen met een tijdschakelaar? Een schakelklok is een handig apparaatje met een ingebouwde klok waarmee je geprogrammeerd apparaten of verlichting kunt in- en uitschakelen. Zo’n tijdschakelaar heeft vaak de functie om een bepaald programma in te stellen dat dagelijks wordt herhaalt. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van de lampen op 7 uur ’s avonds en uitschakelen om 11 uur ’s avonds.
Het gemak van een tijdschakelaar
We gebruiken vandaag de dag ontzettend veel verschillende elektrische apparaten die met elkaar veel stroom gebruiken. Ook apparaten met een groen energielabel. Denk aan de televisie, geluidsinstallatie, spelcomputer of huishoudelijke apparaten. Uit gemak laten we veel apparaten gewoon in het stopcontact zitten. En vaak laten we apparaten als een televisie op de standby-modus staan, in plaats van dat we het echt uitschakelen. Hetzelfde geldt voor verlichting: lampen staan soms lang onnodig te branden. Een tijdschakelaar kan hierin uitkomst bieden. Zeker gezien de huidige stijgende energiekosten is het goed om ook op de kleintjes te letten. Tip: zie onze prijsplafond calculator voor meer informatie over het plafond en de verwachte energietarieven voor 2023.
De voordelen van een schakelklok
De tijdschakelaar heeft een aantal belangrijke voordelen. Het kan niet alleen flink geld besparen, maar er zijn nog meer voordelen. We sommen de belangrijkste pluspunten hieronder voor je op.
- Het bespaart energie, en dus geld. Door met een schakelklok bepaalde apparaten als TV’s écht uit te schakelen verbruik je veel minder stroom. Een televisie kan op jaarbasis wel €35,00 aan stroom kosten in de standby modus!
- Je kunt het ook gebruiken voor de oplader van bijvoorbeeld je smartphone. Je kunt op zo’n schakelklok bijvoorbeeld instellen dat het 2 uur duurt voor de iPhone is opgeladen. Daarna verbruik je geen onnodige stroom meer. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
- Het is ook veilig. Apparaten als een krultang of strijkijzer kunnen erg heet worden en voor gevaarlijke situaties zorgen. Met een tijdschakelaar kan je deze automatisch uitzetten na een bepaald aantal minuten
- Een beter lichtplan: je kunt lampen op bepaalde tijden aan- en uitzetten. Lampen branden niet op tijden dat het niet nodig is. Maar je kunt met een tijdschakelaar lampen juist ook laten branden in de avonduren wanneer er niemand thuis is. Zo lijkt het net of je huis bewoon is, en schrik je inbrekers af.
De schakelklok is alleen interessant voor apparaten of lampen die je maar een klein deel van de dag gebruikt. Je voorkomt ermee dat apparaten aanstaan of in standby-modus staan terwijl je ze niet gebruikt. Voor apparaten als de koelkast, diepvries of HR ketel is het dus niet geschikt. Het is niet wenselijk dat deze apparaten zomaar uitgeschakeld worden. Nog meer energie besparen? Bekijk ook onze info m.b.t. isoleren.