Dynamisch energiecontract
Iedereen kent natuurlijk de vast en variabele contracten die energie-aanbieders hun klanten kunnen aanbieden. De variabele contracten (modelcontracten) zijn bedoeld voor mensen die flexibel willen zijn en niet vast willen zitten aan een jarenlange verplichting. Je kunt doorgaans elke maand opzeggen en overstappen naar een andere aanbieder. Met een vast contract zet jij je gasprijzen en stroomtarieven vast voor bijvoorbeeld 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar. Er zijn in het verleden zelfs contracten voor 5 jaar verkocht. Naast deze twee bekende abonnementsvormen is er nu een nieuwe optie bijgekomen: het dynamisch energiecontract. Binnen dit contract wordt gerekend met dynamische prijzen voor energie. Op deze pagina lees jij alles over deze nieuwe en (mogelijk) interessante manier van energie inkoop.
Wat zijn dynamisch energieprijzen
Als jij een vast contract afsluit koopt de energieleverancier jouw stoom al in voor de komende periode. Dit doen ze op een grote markt (beurs) met grote hoeveelheden tegelijkertijd. Met een Dynamisch energiecontract wordt bedoeld dat je tarieven elke dag fluctueren. De energiemaatschappij koopt elke dag opnieuw gas en stroom in voor de dagprijs. Dit doen ze op de spotmarkten voor gas en stoom. Hierdoor varieert de prijs elke dag en betaal je altijd de actuele marktprijs. De prijzen van een kWh stroom of een m³ gas kun jij zelf ook live volgen (bijvoorbeeld de TTF voor gas; Dutch TTF Gas Futures). De schommelingen in de prijs merk jij dus direct in je portemonnee.
Top 5 – Dynamische energieleveranciers vergelijken
- (Onze aanrader) Frank Energie: Bij Frank energie bieden ze zowel gas als stroom tegen dagprijzen aan. Je kunt eenvoudig door middel van de postcodecheck jouw tarieven opvragen en een contract afsluiten. De klantenservice is goed en het persoonlijk account is overzichtelijk. Goede facturatie en uitstekende saldering voor zonnepanelen. Bekijk direct de opties bij Frank Energie.
- Tibber: Levert uitsluitend stroom tegen dagtarieven. Een goede en innovatieve partner voor inzicht in je verbruik en besparen op je verbruik. Goede app voor je smartphone.
- Nieuwestroom: Energie tegen inkoopprijs. Ze zijn hier heel transparant over de (beperkte) kostenopslag per kWh/m³. Veel inzicht in je verbruik (op uurniveau). Geen opzegboetes en hulp bij besparen.
- easyEnergy: Profiteer maximaal van je slimme energiemeter door de dagprijzen te betalen. Altijd 100% groene groom en gratis opzegbaar. Goede hulp en ondersteuning bij het overstappen.
- Energyzero: De leverancier voor energy-as-a-service. Volledig inzicht in je energieverbruik om zo kansen voor besparingen te ontdekken. Biedt gas en groene stroom aan tegen scherpe flextarieven.
Wanneer is een Dynamisch energiecontract interessant?
In tijden wanneer er veel variatie in stroomprijzen en gasprijzen is kan het handig zijn om te kiezen voor dynamische prijzen voor energie. Je bepaalt altijd zelf wanneer en hoeveel stroom je verbruikt. Op een gunstige dag kun je bijvoorbeeld je wasmachine aanzetten of juist een dagje uitstellen. Deze nieuwe contractvorm is geschikt voor mensen die niet houden van vaste prijzen en een goede buffer hebben. Wanneer je meer zekerheid wil raden we altijd aan om te kiezen voor vaste contracten (indien beschikbaar). In economisch onzekere tijden kan het echter raadzaam zijn om even af te wachten met het afsluiten van een overeenkomst. Een dynamisch contract voor stroom en gas kan dan aantrekkelijk zijn als overbrugging (ook bij een verbouwing of verhuizing).
Hoe is de flexibele prijs opgebouwd?
De gasprijzen (m³) en elektriciteitsprijzen (kWh) bestaan uit leverkosten en allerlei toeslagen zoals netbeheerkosten en energiebelastingen. De leverkosten zijn dynamisch, maar de belastingen, netkosten zijn vast componenten die voor elke contractant vergelijkbaar zijn. Binnen normale vaste energiecontracten rekenen leveranciers altijd een risico-opslag. Deze vinden we niet terug bij dynamische dagprijzen.
Daarop is geen eenduidig antwoord te geven. Dit is afhankelijk van de marktprijs van gas en stroom. Mensen met vaste tarieven zijn voordelige uit als de actuele tarieven op de spotmarkten gestegen zijn in vergelijking met het moment van afsluiten van hun contract. Wanneer de prijzen flink dalen dan profiteren deze mensen niet mee. Een prijsdaling zie je 100% terug in dynamische prijzen (en deels verlaat bij variabele contracten).
Op dit moment zijn er in Nederland enkele nieuwe energie-aanbieders actief die kunnen voorzien in een dynamisch contract. Dit zijn onder andere: Frank Energie, Tibber.com, Nieuwestroom, easyEnergy en Energyzero. We merken dat grote leveranciers zoals Eneco, Essent, Vattenfall en Engie ook met grote interesse kijken naar deze contractvorm.
Ja. Je moet beschikken over een slimme meter in je woning. De energieleverancier moet namelijk op elk moment van de dag jouw verbruik kunnen opvragen voor het opmaken van de dagrekening (voor jouw maandoverzicht). Je ontvangt namelijk elke maand een rekening met de exacte verbruikskosten. Je hebt dus niet te maken met flinke vooruitbetalingen en weet ook altijd zeker dat je geen hoge naheffing zult krijgen.
Het grootste pluspunt is de vrijheid voor de contractant. Je kunt elk moment van de maand een overstap naar een andere leverancier aanvragen. Je betaald elke dag een eerlijke prijs en kunt zelf je energieverbruik goed in de gaten houden. Ook kun je besparen door je verbruik goed te plannen (in daluren of op een andere goedkopere dag).
Je loopt altijd een risico dat prijzen voor energie gaan stijgen. Dit merk je dan direct in je portemonnee. Het uitzoeken van de juiste leverancier kan ook wat extra tijd kosten. Je hebt weinig zekerheid bij deze contractvorm.