De enkele energiemeter
Wanneer je een nieuwe energiecontract afsluit kan je vaak kiezen voor “enkele meter” of “dubbele meter”. Wat dit precies inhoudt, en wat het verschil is tussen beide type meters lees je op deze pagina. Vroeger hadden de meters letterij 1 of 2 telramen. Wanneer je alle energie wil afrekenen tegen één vast tarief koos je voor de enkele meter. Wanneer je gebruik wilde maken van een gereduceerd tarief in de daluren, dan koos je voor de dubbele meter. Tegenwoordig werkt het vaak nog net zo. Alleen werken we nu veelal met slimme meters. En slimme meters hebben standaard een dubbele meter. Je bepaalt altijd zelf of je gebruik wilt maken van het enkel of dubbel tarief.
- Er zijn 2 type meters: de enkele meter en de dubbele meter
- Tegenwoordig heeft bijna iedereen een slimme meter, deze heeft standaard de optie voor een dubbele meter
- Bij de enkele meter (enkel tarief) betaal je voor alle verbruikte stroom één vast tarief
- Bij een dubbele meter (dubbel tarief) heb je een aparte prijs voor de stroom die je ’s avonds, ’s nachts en in het weekend gebruikt
- In de praktijk is het dubbel tarief amper voordeliger dan het enkele tarief.
- Alleen wanneer je buitengewoon veel stroom in de avond/nacht en in het weekend verbruikt loont het om te kiezen voor het dubbele tarief.
Wat is slimmer, het enkel of dubbel tarief?
Bij het enkele tarief betaal je voor alle stroom die je verbruikt hetzelfde tarief. Bij het dubbele tarief maakt de energieleverancier onderscheidt in “piekuren” en “daluren”. Tijdens piekuren betaal je dan het hoge tarief. De piekuren zijn altijd overdag. tijdens de “daluren” geldt het lagere tarief. Dit geldt ’s avonds en ’s nachts, meestal tussen 21:00 en 07:00. Het daltarief geldt ook in het weekend en op feestdagen.
Je kunt bij het aanvragen van een nieuw energiecontract zelf kiezen of je gebruik wilt maken van het enkele- of dubbele tarief. Maar wat is nu voordeliger? Hieronder vind je een korte toelichting.
Wie in de avonduren en in het weekend (veel) meer energie gebruikt dan overdag door de week, kan kiezen voor het dubbele tarief. Recente berekeningen laten zien dat de besparing niet enorm hoog is. Een gemiddeld gezin kan een paar tientjes per jaar besparen. Dus wanneer jij niet heel bewust heel veel stroom consumeert in de avond / nacht / weekend, dan loont het amper om te kiezen voor het dubbele tarief.
Je hoeft niet na te denken over wanneer je welke stroom verbruikt. Het nadeel van een dubbele meter is namelijk dat je heel bewust jouw stroomverbruik moet indelen. Om daadwerkelijk te profiteren van het dubbele tarief zul je ook in de avonduren de was moeten draaien. Daarnaast is het zo dat veel apparaten de hele dag door aan staan. Denk maar aan de koelkast of vriezer. Gebruik je overdag meer stroom dan in de avonduren? Dan is een dubbel tarief sowieso niet interessant.