In de winter is warmte welkom, maar tijdens een hittegolf is de overtollige warmte best te vermijden. We kunnen er iets aan doen zonder direct gebruik te maken van een airco. Want die verbruikt toch behoorlijk wat stroom. Wil jij genieten van gunstige energierekening in Tilburg of Eindhoven, en toch ook een comfortabele koele woning in de zomer? Neem deze tips dan even door!
- Zorg er in elk geval voor dat je voldoende drinkt, liefst zonder alcohol. Met alcohol ga je trouwens verder zorgen voor dehydratie, wat zeker bij dit weer te vermijden is. Vergeet ook de ouderen niet, die zeker tijdens deze warmte extra last ondervinden. Beperk ook je lichaamsactiviteit als dat mogelijk is.
- Voldoende verluchten is de boodschap. Bij valavond kan je best alle vensters en deuren openen (als het begint af te koelen en de temperatuur buiten al koeler is dan binnen), zodat de warmte naar buiten kan en de muren en vloeren kunnen afkoelen. Je kan best ook de gehele nacht de ruiten open laten (zorg ervoor dat inbrekers geen kans krijgen) als de ruiten hoog genoeg staan (waardoor je er van op de begane grond niet aan kan). Je kunt ook rolluiken op verluchtingsstand zetten, zodat vensters open kunnen tijdens de nacht. Door het afkoelen gaan muren en vloeren de koude temperaturen opslaan en overdag afgeven (thermische inertie). Niet vergeten om ‘s ochtends terug alle rolluiken naar beneden te laten of de ruiten af te dekken.
- Beperk activiteiten die zorgen voor extra warmte in huis. Misschien is het tijd voor een koude schotel, zodat je niet moet koken. Ook strijken etc kan je best vermijden, omdat de temperaturen stijgen, maar vooral ook de luchtvochtigheid, waardoor je nog sneller een beklemmend gevoel krijgt (strijk desnoods buiten in de tuin, ‘s avonds). Een BBQ zorgt voor warmte buiten, zodat ook je huis niet zal opwarmen. Het is genieten en vooral de warmte buiten houden. Maak voldoende op de BBQ, zodat de overschot een koude schotel is voor de volgende dag!
- Laat de kinderen zelf waterijsjes maken. Lekker, goedkoop en zeer welkom tijdens dit weer.
- Neem liever een douche en geen bad, omdat een bad ook veel warmte gaat afgeven. Een douche kan je ook sterk beperken in tijd, zodat er minder vocht in het huis wordt opgeslagen.
- Gooi warmtestralers uit het huis. Zit je nog met oude gloeilampen en kaarslampen (of zelfs halogeen)? Dan is het tijd om deze hittestralers (een gloeidraad doen opwarmen om licht te geven) te vervangen door lichtstralers. Een gloeilamp gaat meer dan 90% warmte produceren, wat tijdens deze dagen te missen is als kiespijn. Kies voor spaarlampen of TL en vergeet ook de LED niet. Meer info hierover kan je vinden in onze rubriek “verlichting”.
- Zet de vaatwasser ‘s avonds op als je huis aan het verluchten is, anders zit ook deze warmte extra gevangen overdag.
- Zoek je een nieuwe verlichtingsarmatuur? Denk misschien eens aan een plafondventilator. Deze kan je met een beperkte hoeveelheid energie laten draaien, waardoor je toch wat afkoeling hebt en geen energieverslindende airco moet laten draaien.
- Hou de zon buiten door gebruik te maken van rolluiken of screens. Heb je geen van beiden, doe dan in elk geval de gordijnen dicht. Het blijft natuurlijk aan te raden om vooral de zon van de vensters af te houden (aan de buitenzijde), want eenmaal binnen halen gesloten gordijnen weinig uit. Je kunt natuurlijk altijd investeren in rolluiken (die nog steeds onze voorkeur wegdragen). Je hebt de beste bescherming in de zomer tegen de hitte, maar ook in de winter tegen de koude en natuurlijk het inbraakwerend vermogen van een rolluik (als ze hiervoor voorzien zijn). Denk er ook aan dat je best een rolluik op de dakvenster kan monteren. Je hebt extra bescherming tegen hagel en zon, en natuurlijk ook inbraak.
- Heb je geen rolluiken, dan kan je altijd de ruiten aan de buitenzijde afdekken met karton of een andere plaat, zeker de ruiten aan de zuidkant. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor zonneschermen of screen. Nadeel hiervan is dat ze niet bruikbaar zijn bij sterke wind.
- Je kan ook bomen planten, zodat je huis meer in de schaduw staat tijdens de zomermaanden. Platanen zijn hiervoor dankbare boomsoorten, die een echte muur kunnen vormen om schaduw te geven. Plant ook klimplanten tegen je muur, zodat deze minder gaat opwarmen. Wij hebben bijvoorbeeld druivelaars die tegen onze muur opklimmen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor klimop. Niet alleen houdt het de muur koeler, maar je hebt ook minder vocht op de muur. Druiven houden trouwens van een plek tegen een warme muur. Het is dus een perfecte symbiose tussen natuur en je huis.
- Mensen associëren dakisolatie niet met warmte in de zomer, maar het geeft nog altijd de beste bescherming om je huis in de zomer niet te laten oververhitten. Dakisolatie is dus zeker de investering waard voor je portemonnee in de winter en voor je comfort in de zomer.
- Laat niet teveel elektrische toestellen werken en trek elektrische adapters uit, want zelfs als de toestellen volledig zijn opgeladen gaan adapters nog stroom blijven verbruiken (sluipstroom) en warmte blijven afgeven.
- Vergeet ook de garagepoort niet. Vele garagepoorten zijn niet geïsoleerd. In een aparte garage (vrijstaand) is dit geen probleem, maar als de garage in het huis is, dan kan je beter kiezen voor een goed geïsoleerde poort, aangezien langs deze plek vee l warmte naar binnen kan en natuurlijk de garage sterk zal afkoelen in de winter.
- Wat de auto betreft is er nog een bijkomende tip. Je kan best ‘s nachts rijden, aangezien het dan minder druk is en koeler. Overdag kan je kiezen voor schaduwplekjes om de wagen te parkeren.
- Je kan in de auto ook zorgen voor extra verfrissing door een vochtig wasdoekje in een plastic zak te steken in het handschoenkastje. Dit geeft altijd extra verfrissing om hiermee over je gezicht te wrijven.
- Draag zoveel mogelijk kleding die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. In kledingstukken die gemaakt zijn van synthetische materialen ga je veel vlugger zweten.